Zingende prullenbak onthuld door wijkwethouder na afloop van Zwerfafvaloptocht

Afgelopen woensdag vond de Zwerfafvaloptocht plaats. Buurtbewoner Emily Koot was erbij en schreef er het volgende over:

Sinds afgelopen woensdagmiddag kunt u deze vis tegenkomen in de Jumbo op het Neptunusplein. Bekijk haar eens goed, is ze niet mooi?! Ze is in ieder geval uniek. Ze bestaat helemaal uit afval, heel veel (plastic) afval. Dit is haar verhaal!

Vanaf oktober 2018 tot december 2018 hebben leerlingen HTV (Handhaving, Toezicht en Veiligheid) van MBO Amersfoort onderzoek gedaan naar de overlast van zwerfafval op het Neptunusplein.

Naast de enorme hoeveelheid peuken op de grond hebben ze   gezien dat er te weinig afvalbakken zijn. Dit onderzoek is opgepakt door Keischoon033, een samenwerking van o.a. Machpoint en de gemeente Amersfoort om zwerfafval tegen te gaan.  En het volgende kon worden geplaatst:

  • 4 peukenpalen
  • 3 grote afvalbakken met Nederland Schoon Logo
  • Extra afvalbak bij pinapparaat Rabobank
  • Op 3 plekken “Houd mij schoon tegels
  • Opvallendere prullenbakken met de sticker “Opruimen het lijkt simpel en dat is het ook”

En een zingende prullenbak!!

Deze prullenbak is beschilderd door basisschoolkinderen uit de Kruiskamp. Kinderen van de Michaëlschool (De Doorzetters en De Sterren), groep 5 van de Sint Jorisschool (Tafelronde) en Vlindervallei. De afgelopen weken, hebben ze onder begeleiding van de kunstenaars Titia Felderhof, Anna Skubuiz en Matthieu Klomp, kunst gemaakt van plastic verpakkingen.

Om 12:00 uur verzamelde de kinderen zich bij de Sint Jorisschool om van daaruit met tromgeroffel en luid zingend het ingestudeerde lied hun weg te vervolgen naar de Michaelschool en Vlindervallei. Onderweg kwamen alle overige zelfgemaakt muziekinstrumenten en vlaggen tevoorschijn. Onder begeleiding van de “blauwen” gingen de oranje hesjes en groene T-shirts naar het Neptunusplein. Na een inleiding van Marcoen Hopstaken kon Wethouder Cees van Eijk de wonderschone zingende prullenbak onthullen.

Daarna in optocht naar de jumbo waar “De Vis” haar plekje mocht innemen.

En mocht u zich afvragen waarom er allemaal cirkels op het plein zijn getekend. In het midden van deze cirkels ligt kauwgum.

Het doel was om de kinderen op een ludieke manier bewust te maken van het zwerfafval probleem. Bij deze kinderen is het in ieder geval gelukt.

Verbeter de wereld begin bij jezelf.

En eigenlijk ben ik wel benieuwd naar de tekst van het lied dat zo luidkeels werd meegezongen door de kinderen.

Neem ook even een kijkje op de websites van alle deelnemende partijen:

www.amersfoort.nl
www.keischoon033event.nl
www.matchpointamersfoort.nl
www.michaelschool-amersfoort.nl
www.tafelronde.net/
www.devlindervallei.nl
www.jumbo.com/winkels/jumbo-amersfoort-neptunusplein
winkelcentrumneptunusplein.nl
www.abc-amersfoort.nl
www.rocmn.nl
www.mboamersfoort.nl