Spetters van de Michaelschool presenteren medaille aan oorlogsveteraan

Redactielid Elly van Westerlaak was erbij en schreef er het volgende over:

Vanmorgen ben ik bij een bezoek van de kinderen van de Michaelschool, met juf Diane, aan oud-veteraan Ronald Dongor geweest. De kinderen hadden op school les gehad van Hans Faber van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij had hen verteld, dat wij soms soldaten naar andere landen sturen, om de mensen daar te vertellen dat zij geen ruzie moeten maken, maar vrede moeten zoeken. En dat onze militairen daarbij willen helpen door scholen en huizen te bouwen en soms werk te zoeken voor de mensen in deze landen.

Wij moeten de mensen, daar gaan helpen, want natuurlijk kan niet iedereen in Nederland wonen. Dat begrepen de kinderen heel goed. Daarom gingen zij nu naar iemand, Ronald Dongor, die als soldaat in Bosnië was geweest, een veteraan dus. En een kolonel, met hele mooie sterren op zijn schouders. We werden hartelijk ontvangen met koffie, thee, appelsap, koeken en chips. De kinderen hadden een prachtige tekening gemaakt én een medaille, die ze aan Ronald uitreikten. Hij was daar heel blij mee.

Ronald heeft uitgelegd, wat de veteranen gedaan hebben en dat er best gevaarlijk is. Soms gingen er ook soldaten dood.

Maar morgen is het Nationale Veteranendag, dan rijdt Ronald mee in het defilé voor Koning Willem-Alexander, dan kan iedereen zien, dat wij blij en trots op onze veteranen zijn en hij heeft beloofd, dat hij de medaille, van de kinderen mee neemt en aan iedereen laat zien. De veteranen dragen als teken van trots een witte anjer op hun uniform.  De kinderen waren zichtbaar onder de indruk van de vele medailles, die Ronald op zijn borst droeg en wat hij allemaal heeft gedaan.

Er werd een lied gezongen, dat ging over dat we allemaal “Spetters” zijn. De “Spetters van de Michaelschool”

Ik ben trots op onze veteranen, maar ook op deze kinderen, die het zo goed onder woorden brachten, waarom zij vrede in de wereld willen.
Dank aan Ronald en Diane!