Itzinya helpt nieuwkomers met een ondernemersachtergrond een bedrijf te starten

Het was de Amersfoorter Gertjan van Laar al langer een doorn in het oog: veel van zijn Syrische en Irakese vrienden die in hun eigen land een bedrijf of winkel hadden vinden het in Nederland lastig om werk te vinden dat bij hen past. Het lukt deze nieuwkomers in Nederland vaak wel om een baan te vinden. Maar met hun talent als ondernemer zouden ze veel liever zelf een onderneming starten.

 

Tijdens een congres over sociaal ondernemerschap kwam Van Laar in contact met het uit Zweden afkomstige Itzinya Networks. Dit is een trainingsmethode voor startende ondernemers dat zich al in meerdere landen heeft bewezen. Zo wordt Itzinya gebruikt in het Spaanse Malaga, in Antwerpen, op Cyprus, in Nigeria en in Stockholm. Van Laar raakte enthousiast over de methode, vooral omdat het de theorie van het ontwikkelen van bedrijfsmodellen die gebaseerd is op de nieuwste methodes zoals Lean Startup en het Business Model Canvas combineert met praktische begeleiding. Zo worden deelnemers begeleid in het uitwerken van hun eigen bedrijfsplan, het doen van onderzoek naar behoeftes van potentiële klanten en het klein beginnen van een bedrijf.

In september zal in Amersfoort de primeur zijn en begint de eerste Itzinya training in Nederland. De eerste aanmeldingen van deelnemers uit Syrië, Iran en Irak zijn binnen en Van Laar hoopt met een groep van zo’n 15 migranten te gaan starten met het trainingsprogramma. De training is nu nog in het Engels, maar er wordt gewerkt aan een Nederlandse versie. Aanmelden kan nog via www.itzinya.nl