Gamen voor je gezondheid! Finale Minecraft groot succes

Gamen is niet iets wat ouders over het algemeen stimuleren, maar als het aan de kinderen ligt doen ze dat de hele dag door. Sinds enkele jaren speelt ABC Kruiskamp-Koppel hier samen met het Medialab van Bibliotheek Eemland in op deze behoefte. Op de drie basisscholen in onze wijk gaan de leerlingen uit groep 5, 6 , 7 en 8 een week lang aan de slag met Minecraft. Minecraft wordt in deze week ingezet als een creatieve game. De kinderen bouwen aan speelpleinen waarbij ze hebben gelet op duurzaamheid, natuur en speelplekken. Alles moeten ze bouwen met vierkante blokken. De afgelopen jaren was dit al een succes, maar met twee gezonde scholen in de wijk (SBO Michaelschool en OBS De Vlindervallei) mocht er wel een gezond accent bij. 

Om het gezonde aspect toe te voegen heeft het Medialab de samenwerking gezocht en gevonden met de Buurtsportcoaches (SRO), B.Slim Amersfoort en de gemeente, zodat er een duurzame, gezonde Minecraftweek ontstond. De eerste week konden de kinderen extra punten verdienen door heel veel stappen te zetten die werden bijgehouden door stappentellers. Daarnaast verdienden ze punten door gezonde tussendoortjes en water mee te nemen voor de pauzes en goed mee te doen met de gymlessen. De tweede week verbouwden ze hun eigen schoolplein in groepjes. De winnaars mochten op vrijdag 22 februari meedoen aan de finale. 

In de finale bouwden de leerlingen een groot groen buurtpark tussen de Tafelronde/Sint Joris en de Vlindervallei. Er werden groepjes gevormd van de kinderen van de verschillende scholen. Het doel hiervan was ‘elkaar ontmoeten’, een speerpunt van ABC Kruiskamp-Koppel. Om stenen te verdienen moesten ze opdrachten doen in de gymzaal onder leiding van de buurtsportcoach Damion Dekkers. Ook mochten ze een smoothie maken en opdrinken met behulp van de smoothiefiets van B.Slim en SRO

Wat waren alle jongens en het ene meisje actief en fanatiek! Er werd volop gebouwd en gesport. Smoothies werden gedronken, spieren getraind, er werd samengewerkt en creatief gedacht. Vele blokken (en daarmee punten) zijn er verdiend en prachtige buurtparken ontworpen. Het is een goed idee om de ontwerpen door te sturen naar de gemeente. Daar zijn ze bezig met het herinrichten van de speelplekken in de wijken. Kinderen hebben creatieve oplossingen voor moeilijke vraagstukken en vaak zijn ze nog eenvoudig uitvoerbaar ook!

Tot slot de prijsuitreiking. Wethouder Tigelaar reikte de eerste prijs uit aan het team van de leerlingen uit groep 8. De andere groepen ontvingen ook een beker en alle deelnemers kregen een goodiebag met gezonde en duurzame producten. Ook het Jeugdjournaal was aanwezig bij de gezonde gamefinale. Zij hebben de hele ochtend gefilmd en kinderen geïnterviewd voor een item in het jeugdjournaal. Het was een fantastische ochtend en de hele activiteit is het waard om over alle (ABC-)wijken in Amersfoort ingezet te worden. Ik heb in ieder geval enorm genoten van deze ochtend waarbij het plezier van de kinderen ervan af spatte!

Inge Brouwer-Silverentand