Plantjes kopen bij de buurman om de hoek

Elke week maak ik wel een wandeling langs de stadsmuur. Telkens als ik richting De Flint liep zag ik daar op het hoekje een huisje met in de voortuin plantjes te koop. Dit tafereel ziet er altijd zo gezellig uit dat ik graag eens een bezoekje wilde wagen aan de meneer die deze plantjes verkoopt. 

Het is zaterdagmiddag, heerlijk fris, helder en zonnig weer, de stoute schoenen gaan aan. Ik heb geluk, de plantjes staan mooi uitgestald voor de woning en meneer doet de deur voor mij open. Ik stel mij voor en zijn naam is Marcel Sloof. Marcel woont samen met zijn moeder (zijn vader is helaas een jaar geleden overleden) al 33 jaar in de wijk Kruiskamp. Hij woont hier met veel plezier in de wijk. Als pluspunt benoemd hij dat het een sociale wijk is, je kan makkelijk een gezellig babbeltje maken met de buurtgenoten. Dat blijkt ook als er tijdens mijn interview een mevrouw plantjes komt kopen, het gaat er gezellig en gemoedelijk aan toe. 

Sinds de zomer van 2018 is Marcel met de verkoop van de plantjes in zijn voortuin begonnen. De planten komen van de marktkooplui, zij kunnen deze plantjes niet verkopen en aangezien weggooien ook zonde is, hebben zij Marcel de vraag gesteld of hij het misschien leuk vindt om deze plantjes voor hen te verkopen. Dagelijks is er dan ook de mogelijkheid om even bij Marcel te komen buurten en iets gezelligs voor op de keukentafel aan te schaffen. De gehele opbrengst gaat dan ook naar de marktkooplui toe, Marcel doet dit puur als hobby omdat hij het leuk en gezellig vindt. Er zijn verschillende plantjes te koop, blauwe druifjes, vetplantjes, bloembollen, viooltjes noem maar op. Alles voor een leuk prijsje. Je kan natuurlijk een bloembol halen bij de supermarkt, maar wat is er nu leuker dan met een brede glimlach ontvangen te worden door een wijkgenoot welke met plezier jou een bloembol verkoopt. 

Marcel Sloof en zijn plantjes vind je aan de Scheltussingel 35 te Amersfoort.
Dagelijks is er de mogelijkheid om plantjes te kopen.

januari 2019 geschreven door Wendy Heijnen