Kers op de taart!

Straatambassadeurs Kruiskamp zorgen voor verbinding.

,,De left-over-borrel op Nieuwjaarsdag was echt een succes”, zegt Cyrille de Waard terwijl ze enthousiast met haar armen zwaait. ,,Er kwamen mensen die vertelden dat ze al dertig jaar in de Kruiskamp wonen en dat er nog nooit zoiets is georganiseerd”, vult Fela van Benschop aan. ,,Zo’n feestje is echt de kers op de taart”.  Fela en Cyrille hebben rond de Kerst bij iedereen een kaarsje en een kaartje door de brievenbus gedaan om hen uit te nodigen voor de left-over-borrel. ,,Voor een eerste keer was de opkomst echt heel groot”. 

Voor me zitten twee enthousiaste straatambassadeurs. Sinds een paar maanden zijn ze de contactpersonen in de straat Kruiskamp. Een lange straat die maar liefst 115 woningen telt. Om zichzelf te introduceren zijn ze langs veel huizen gegaan en hebben een enquêteformulier rondgestuurd. Ook is er een appgroep gestart waar alle straatbewoners aan mee kunnen doen. 

,,We merken nu al dat er veel meer verbondenheid is in de straat”, aldus Cyrille. ,,De appgroep groeit nog steeds. Het is een soort ‘zwaan kleef aan’. Het is vooral een groep voor leuke nieuwtjes en vragen over en weer. Zo zocht iemand een tafel en binnen vijf minuten kwam een buurman met een oplossing; hij had wel een paar klaptafels te leen. Wel hebben we een paar regels; geen discussies via de app, want dan gaan we ingrijpen.”  

De dames hebben naast de app en de nieuwjaarsborrel ook al een Sint-Maartenfeestje georganiseerd. Fela: ,,We hebben met de kinderen geknutseld in de speeltuin. Tijdens het beplakken van potjes is er een verhaal verteld. De kinderen mochten de potjes naar mensen brengen die wel een lichtje konden gebruiken. Mijn zoontje bracht zijn potje naar de snackbar ‘Flinstone’, omdat die kort daarvoor was overvallen. Dus die staat daar op de toonbank.”

Toen onlangs een prominente straatbewoner overleed heeft Cyrille contact gezocht met zijn familie. ,,We hebben uiteindelijk met zo’n twaalf straatgenoten een erehaag gevormd toen meneer Pasker voor de laatste keer de straat werd uitgereden”. Fela: ,,Via via hoorden we dat de familie dat enorm op prijs gesteld heeft.”

Ook vormt het duo het contact tussen de gemeente en straatbewoners waar het gaat om de aanleg van de riolering en de renovatie van de weg. ,,We merkten dat het ontbreken van drempels voor veel onrust zorgt. Auto’s rijden heel hard door de straat. Met al die kleine kinderen houden we ons hart vast”. Cyrille en Fela houden daarom persoonlijk contact met de projectmanagers van de gemeente. Inmiddels is de enige echte drempel in de straat gemarkeerd en zullen een paar fietsenrekken verdwijnen waardoor bewoners makkelijk van en op de stoep kunnen komen. ,,We hopen dat de gemeente nog meer kan doen aan het beperken van de snelheid, maar verwachten dat we er wel uit komen samen”. 

,,Wanneer de bomen er weer staan dan willen we een straatfeest organiseren”, vertelt Fela. ,,Dan zetten we allemaal tafels buiten en regelen we een springkussen voor de kinderen.” Wanneer het feest precies wordt gehouden is nog niet bekend. Cyrille:,,De bomen zijn eind maart beloofd, maar het is natuurlijk ook leuk wanneer het een beetje lekker weer is. We moeten nog een datum prikken en plannetjes maken.” 

Fela en Cyrille hebben ook nog wel tips voor collega-straatambassadeurs: ,,Je kunt het zo groot maken als je zelf wil” zegt Cyrille. Fela voegt daar aan toe: ,,Met zijn tweeën is het erg leuk, helemaal wanneer de straat wat groter is. Verder willen we best het een en ander toelichten wanneer mensen meer willen weten over wat het nou inhoudt, dat ‘straatambassadeurschap’.” 

Wil je meer weten over het straatambassadeurschap dan kun je bellen met Jolande Koelewijn, de buurtnetwerker van Kruiskamp, De Koppel en Binnenstad. Haar nummer: 06-43141116 of via jolande.koelewijn@indebuurt033.nl 

Geschreven door Nienke Gorter