‘Als het golft’ – Gluren bij de buren 2019

,,We hebben hier gewoond en dachten; laten we ‘Gluren bij de Buren’ aangrijpen om daadwerkelijk even te gluren”. De familie Koele stapt nieuwsgierig binnen in ons huis op de Kruiskamp en krijgt een rondleiding door de benedenverdieping. ,,Hier was de schoenmakerij van mijn vader”, zegt meneer Koele terwijl hij naar het voorste gedeelte van de kamer wijst. Ondertussen vult de huiskamer zich met nieuwsgierige buurt- en stadbewoners die allemaal gaan luisteren naar het optreden “Als het golft” door de buren van vijf huizen verder. 

Coen Molenveld zingt liedjes van De Dijk terwijl zoon Tijn achter piano en gitaar zit. Maartje Megens, partner van Coen en moeder van Tijn zingt ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter. Menig luisteraar pinkt stiekem een traantje weg want het nummer komt binnen. Maar liefst drie keer laat de muzikale familie Molenweg-Megens hun nummers horen. Tussendoor komen weer nieuwe luisteraars en wordt er koffie gezet, taart geserveerd, theekopjes afgewassen, stemmen gesmeerd en kennis gemaakt.

,,Hi, ik ben Corrie en ik woon in één van die huisjes aan het begin van de straat”. Ik raak met deze buurvrouw in gesprek en moet toegeven dat ik niet wist dat zij daar woonde. Al een jaar! We wisselen wetenswaardigheden over de straat uit.  Dit soort ontmoetingen maakt “Gluren bij de buren” juist zo leuk. Net als de ontmoeting met iemand die vertelt ooit samen met Huub van de Lubbe van de Dijk op het podium te hebben gestaan. Samen met haar koor. Gaaf toch? 

De sessie wordt steevast afgesloten met het nummer ,,Als het golft”. En aangezien “Gluren bij de buren” niet kan zonder iets van publieksparticipatie zorgt zanger Coen dat het publiek meedoet.  En zo gebeurt het dat de bezoekers het slotlied uit volle borst meezingen. ,,Als het golft, dan golft het goed. Niet te stuiten, niet te sturen….” Ik kijjk tevreden rond en zie lachende gezichten. ‘Gluren bij de buren’. Volgend jaar weer! 

Nienke Gorter