Winter in het moeras aan de Hooglandse dijk

In de buurt Jeruzalem (onderdeel van de wijk De Koppel) ligt het moeras tussen de achtertuinen van de Hooglandse weg en de Hooglandse dijk.

Het is een klein natuurgebied, door het moeras loopt een vlonder, deze vlonder is bedekt met kippengaas om te voorkomen dat bij regen of sneeuw wandelaars onderuit gaan. In het verleden was deze vlonder er niet maar waren er zandpaden die regelmatig onder water stonden. Nu is het moeras altijd toegankelijk.

Op diverse plekken staan informatieborden,  daarop staat vermeld wat er zoal te zien is qua vogels, vlinders etc. Het moeras is onderdeel van de Grebbe linie. Het moeras is verdeeld in twee delen en ligt aan beide zijden van de Kwekersweg.

De ijsvogel is regelmatig in het moeras te vinden, er is zelfs een paartje gespot, vogelaars met enorme verrekijkers zijn regelmatig in dit kleine natuurgebied te vinden.

Het moeras is nog niet zo lang geleden opgeknapt, er is flink gesnoeid, het water is uitgebaggerd en er zijn rillen (houtwallen) aangelegd,  deze worden druk bezocht door allerlei vogels en insecten.

Voor wie dit prachtige stukje natuur nog niet heeft ontdekt is het een aanrader om eens een wandeling te gaan maken.

Geschreven door Immy Scholte