Boer in de Wijk; groente kweken midden in een woonwijk

Het is 3 juni, wederom een zonnige avond en samen met Willem ga ik op de koffie bij de mannen en 1 vrouw van Boer in de Wijk.

Bij aankomst staan de mannen hun groente en fruit al te besproeien, ze hebben er zin in. Na een voorstelrondje nemen we plaats bij buurvrouw Yvonne, we worden goed verzorgd met een koekje en een bakkie koffie.

Wie zijn deze mannen, waar komt Boer in de Wijk vandaan en wat kunnen wij buurtbewoners er halen?

Wel deze mannen zijn Joffrey (31, buschauffeur), Tim (31, tuinmeubel verkoper) en Rens (30, postbezorger). Naast hen is Ton er voor het bijhouden van de Facebookpagina (deze meneer was helaas vissen tijdens ons bezoek) en de vrouw van Ton, Yvonne, zij beheert de centen.

Joffrey, woonde samen met zijn ex op de tuinbouwweg, zijn ex wilde altijd wel graag een moestuin. Op het moment dat de relatie stukliep dacht Joffrey ‘dit is het moment om de moestuin te beginnen ;-)’. Samen met zijn vrienden Tim en Rens namen zij de tuin onder handen. Wat eerst een wirwar van planten en stuiken was is nu een perfect onderhouden moestuin en niet zomaar een kleintje, maar voor, achter en de zijkant zijn onder handen genomen. Hier blijft het niet bij, ook de tuin aan de overkant van de gemeente mogen de mannen onder handen nemen. Daarnaast is er nog een tuin van rond de 100m2 (deze is van de vriendin van de overbuurman), de productietuin, hier komen alle groente en fruit uit wat voor de wijkbewoners uit de kraam te halen is, deze staat in de voortuin van Joffrey. Tim is de creatieveling, in zijn vrije tijd tekent hij de hele tuin uit, speurt het internet af naar leuke filmpjes en is fan van de site www.mooiemoestuin.nl, hier komt alle inspiratie vandaan voor de aparte groentes die niet, of bijna niet, verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

Wat zijn dat dan voor aparte groentes? Wel alles is biologisch dus goedkopere biologische groente en fruit kan je niet krijgen. De productie bestaat o.a. uit aubergine, diverse soorten aardappels, 6 soorten courgette, aardbeien, komkommers, verschillende soorten tomaten, kiwano(een gehoornde meloen), diverse kruiden, sla, prei, pattison, 3 soorten pompoen (ook de Halloween pompoen!) wortels, pepers, pastinaak, radijsjes, knoflook, knolvenkel, papaver, passievrucht enz. In de toekomst komen er nog 3 torens van cederhout met diverse soorten bladgroente als sla en spinazie. Ook komen peren- en appelbomen met 5 soorten appels en bamboepalen waarop de komkommers en kiwi gaan groeien.

Om alles biologisch te houden hebben de mannen verschillende methoden. Zo maken zij gebruik van larven van de lieveheersbeestjes tegen bladluis, biervallen voor slakken en een mengsel van gist, stroop en water tegen de mieren.

De mannen staan altijd open voor ideeën dus heb je een idee voor een soort groente of fruit welke je graag in de tuinen zou willen zien, dien je verzoekje in. Via de facebook pagina kan je ze een berichtje sturen.

De mannen worden ondersteund door o.a. Indebuurt033.

Oogstfeest: de mannen houden ook wel van een feestje daarom hebben zij plannen om een oogstfeest te organiseren. De planning is om deze eind augustus/begin september te plannen. Gezellig met de groente, een BBQ en een drankje zal de oogst gevierd worden. Dit is dan gelijk de kans om deze 3 vrolijke vrijgezellen te ontmoeten wie weet is er wel een gedeelte moestuinpassie! Houd te website en de Facebookpagina dus goed in de gaten.

Vloggen: Er is veel groente en fruit, mocht je wellicht dol zijn op koken, het leuk vinden om met (aparte) groente en fruit aan de slag te gaan, wellicht is het dan een leuk idee om eens bij de mannen langs te gaan, in de kraam liggen de producten die meegenomen mogen worden. Je zou er een leuke vlog van kunnen maken waarbij je recepten deelt met de ‘niet bekende’ groente en fruit!

Weetje van week: Leuk weetje van de mannen, slaap je met een bosje rucola onder je kussen dan maakt je liefdesleven grote sprongen, dus kom snel dat bosje rucola plukken 😉

In de kraam liggen de producten die meegenomen mogen worden, deze zijn gratis, maar een kleine gift in de (spaar)KIP mag altijd.

Adres: Tuinbouwweg 1 te Amersfoort.
VOLG OOK FACEBOOKPAGINA: boer in de wijk
EN DE WEBSITE: www.boerindewijk.nl

 

Geschreven door Wendy Heijnen